Sayfalar

21 Temmuz 2012 Cumartesi

ORGANİK MUTLULUK

Mutlu organik domatesler
Mutlu organik domatesler

Kendimi bildim bileli bizim evde her cumartesi annemin semt pazarı günüdür.  Sabah erken kalkıp pazar çantasını kaptığı gibi oturduğumuz semtin  pazarında alır soluğu. Senelerin kazandırmış olduğu deneyimlerle de en güzel domates hangi tezgahta bulunur, gerçek organik elmayı kim satar, en taze yeşillik kimin bahçesinden gelir hepsini bilir ve ihtiyaçlarını ona göre alır. Herşeyin en tazesini ve en doğalını tüketmemizi isteyen annem yaz-kış evimizi pazar alışverişi olmadan bırakmaz. Ayrıca bu enfes organik ürünlerinde de ancak semt pazarlarından alınabileceğini söyler her zaman.


Pazar dönüşünde, önce poşetler tek tek masaya dizilir, kontroller yapılır. Bu arada evi mis gibi domates, nane, çilek kokusu (mevsimine göre ne alındıysa) sarar ve kokuyu alan ev ahalisi  yavaş yavaş uyanmaya başlar :) Daha sonra  tamamen organik domatesli,  köy yumurtalı dalından yeni kopmuş çıtır maydonozlu kahvaltı hazırlanarak günümüz en güzelinden başlar..












Kahvaltı sonrası annemi hummalı bir çalışma alır mutfakta.. Henüz yaprakları üzerinde olan sebze meyveler yıkanır buzdolabına yerleştirilir.. Köy sütleri ev yoğurdu yapmak için kaynatılırken  meyvelerin bir kısmı  komposto bir kısmı da marmelat haline getirilir.

 


Ayıklanacak sebzeler ise içilen bir yorgunluk kahvesi eşliğinde bazen evde bazen de pazara gidilen diğer komşularla beraber bahçe keyfinde temizlenir. Ocağa, zeytinyağlılar, yaprak sarmalar, süt gibi semizotlar (pazar tabiri :) ) konur ve akşam yemekleri gündüzden hazırlanır..

Anlayacağınız herşey doğal, herşey taze, herşey organik ve herşey anne sevgisi ve emeği ile hazırlanır..

Bizler bunları yapmakta ne kadar başarılı ve fedakar oluruz bilemiyorum ama bizim çok şanslı olduğumuz aşikar.. :))

Sevgiler..
 



3 yorum:

  1. ve bunların hepsi İstanbul'da yapılır :)

    size kahvaltıya gelmek farz oldu, ama kuymak da isterimm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparız tabii ki en güzelinden kuzum sen yeter ki gel :))

      Sil
  2. Bende bu yil kayinvalidemin sayesinde alistim pazara gitmeye, Viyana'da pazar kurulan yerler cok degil ama birkac yerde var ve marketlere göre daha taze kesinlikle ;)
    Anneler cocuklari icin herseyin en güzeli ve özenlisi icin ugrasiyorlar :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...